Състави

ФФ "Българка"

balgarka

 

Фолклорна Формация “БЪЛГАРКА” - история

 
balgarka1През есента на 2003 г., по идея на Председателя на Тракийското дружество в гр.Несебър - г-жа Руска Япаджиева, е сформирана фолклорна група „Тракийка”, с цел съхраняване и разпространяване на българските песни и традиции.
Успехите на групата се дължат и на работата им с големите български виртуози – музикантите Петко Дачев /светла му памет/ и Младен Малаков, а също така и на Фолклорен ансамбъл ”Слънчев бряг” към Община Несебър.
Групата участва и в поздравителният концерт в Националната среща на тракийските дружества и тракийски потомци от Одринска Тракия – гр. Сливен.
През месец юни 2010 год. групата спечели първа награда

ФФ "Македонка"

makedonka

 

Фолклорна Формация „МАКЕДОНКА” - история

 
makedonka1Групата е сформирана през 2000 година по идея на Вера Александрова към клуб ВМРО „Вардарско слънце” - Несебър. 
Първият концерт на групата е на 18 март 2000 г. в ресторант ”Сезони”. Оттогава до днес има множество изяви в страната и чужбина. 
През 2002 г. групата вече печели приза „Откритие на годината” на Старопланинския събор „Балканфолк” във Велико Търново.
През 2003 г. групата прераства във фолклорна формация и влиза в състава на читалището.
През 2006 г. грабва първа награда в сърцето на македонската песен „Пирин фолк” - Благоевград. През 2008г. участва на фестивала „Дунавска пролет” в Измаил-Украйна, по покана на бесарабските българи. 
През 2009 г., в края на месец май, телевизия "Родина”

ФФ "Месемврия"

mesamvria
 

Хор за гръцки песни „МЕСЕМВРИЯ” - история

 
mecemvria1Хор за гръцки песни „Месамбрия” е създаден преди 10 години. Идеята възниква на 27 март 2000г. спонтанно на една от сбирките на местното българо-гръцкото дружество.
Първата изява на групата е на 13 януари 2001г. В хора участват 10 човека, а негов музикален педагог е Анета Драгнева. Година по-късно ръководството на гръцкия хор се поема от Вяра Димитрова - професионален музикант и активен читалищен деец.
Следват концерти по случай Националния празник на Република Гърция по покана на гръцкото консулство в гр.Пловдив, участия в общинските и читалищни прояви, множество изяви в страната и чужбина.
Днес в състава участват

ХГП "Блян"

blian
 

Хор за  градски песни „БЛЯН” - история

 
blian1Годината 1995 става рождена дата за старата градска песен в Несебър. Тогава към местното читалище „Яна Лъскова” се сформира група от ентусиасти, сред които Господин Митев, Здравка Георгиева, Мария Сариева, Елена Вангелова, Георги Костов, Елена Петкова, Щияна Вълчанова, Мария Божилова, Венета Велкова, Недялка Минчева, Дора Костова, Вяра Иванова, Петрана Николчева и Петрана Атанасова. Пръв художествен ръководител на групата е Анета Драгнева - музикален педагог от гр.Поморие.Още в зората на своя прощъпулник групата участва във фестивали на старата градска песен в Балчик и к.к. „Албена”, откъдето се завръща с грамота и първа награда за

Формация "Мена"

mena

Формация "МЕНА" - история

 
mena1Ръководител на групата е Светлин Карагьозов
Това е групата, която стои в основата за създаване на Поп-рок фестивала в град Несебър.
В групата работят 4–ма музиканти и основно се занимава с клубна дейност.
Изнасяли са концерти в популярни клубове в Несебър и страната.
Групата има своите фенове, печелила е множество награди, участва в мероприятията организирани
от Община Несебър и читалището.
Последни участия на групата през 2010 г.са:
- Участие в общинския преглед за художествената самодейност
- ІІІ награда от ХІV Поп-рок фестивал
- Участие в празника на гр.Несебър – 15.08.2010 г.
 

ДВГ "Сюрприз"

surpriz
 

Детска вокална група "СЮРПРИЗ" - история

 
surpriz1Вокална група “Сюрприз” е създадена като частна ДВГ с ръководител Живка Митова през 1997/1998 г.
Две години по-късно децата от групата вече са вокална формация към читалище “Яна Лъскова” – гр. Несебър.
В групата се обучават на този етап 15 деца на възраст от 8 до 17 години.
За 10 години през вокалната студия са преминали повече от 60 “сюрпризчета”. Децата се обучават и творят, обединени в следните формации: ДВГ “Сюрприз”, ДВГ “Киндер сюрприз”, дует “Аквамарин”, дует “Розови мечти”, дует “АндРоМеда””.
В студията се подготвят за самостоятелна изява и много индивидуални изпълнители. Те участват в концерти, конкурси

Театър

Tеатър - история

teatar1След 1935 г за Председател на читалището е избран Христо Минков. 
Този период се характеризира с богата театрална дейност.
Изнасят се много пиеси като: „Недоразумение”, „По неволя доктор”,”Ревизор”, „Службогонци”, „Пленикът от Тракери”, „Изворът на Белоногата”, ”Женитба”, „Хан Татар”, „Калин Орелът”, ”Когато самодивите залюбят”, ”Мъжемразка”, „Трагедиите на една душа”, „Борислав”, „Майстори”, „Боряна”, „Милионерът”, „Големанов”, „Спекуланти”, „Йончовите камъни”, „Богдане бог да те убие” , „Хъшове”и много други.
В този период участва и учителката Яна Лъскова. 
По нейна инициатива се подготвя спектакълът „Въглекопачи” по стихотворението на Христо Смирненски, което е трябвало да бъде изнесено пред многобройната публика на Несебър.След дълга подготовка в навечерието на представлението