Още за "Македонка"

"Македонка" на финала СIOFF 2014

На 28.06.14 г ФФ”Македонка” при НЧ”Яна Лъскова” с ръководител Вера Димитрова участва във вторият заключителен етап на Четвъртият национален преглед на фолклорните ансамбли – СIOFF –България .
До този финален етап бяха допуснати за участие само 16 самодейни състава от цялата Бургаска област .
Една от основните цели на преглед е да съхранява духовното и културно наследство чрез музика, песен и танц, както и да подкрепя дейностите на своите членове, работещи в сферата на фолклора, танцовата самодейност и нематериалното културно наследство.
Информация за класиралите се на този Финален етап ще бъде дадена по време на 15-та национална среща на CIOFF

"Македонка" с участие в CIOFF 2014

 
gramota mak
• Участие на ФФ "Македонка" в CIOFF
На 16.02.2014 г ФФ”Македонка” при НЧ”Яна Лъскова-1905” се представи в Първият етап от Четвъртият национален преглед на Фолклорните Ансамбли – CIOFF – България, които е официален партньор на Юнеско.
Целта на този национален преглед е избиране на представителни ансамбли на националната секция на CIOFF –България в различните категории за представяне на страната ни на Международните Фолклорни Фестивали в чужбина.
ФФ”Македонка” участва в прегледа с песните: „Ишу, ишу Неду”„Велико Дульбер”, „Дреме ми се, лега ми се”, които бяха силно аплодирани от публиката.
Групата получи грамота, но сега предстои подготовка за участие на групата във вторият етап ,

"Македонка" на върха 2014

 
ФФ”Македонка” на върха, след завоювано първо място на Международния Фолклорен Фестивал „Малешево пее и танцува”-2014gг.
ФФ”Македонка” при Читалище „Яна Лъскова-1905” Несебър завоюва най-високото отличие - І-ва награда за вокално изпълнение обработен фолклор над 18 години, на ХІ-тия Международния Фолклорен Фестивал „Малешево пее и танцува”. Момичетата от фолклорна формация „Македонка”, с ръководител Вера Александрова участваха в тридневна надпревара в с.Микрево община Струмяни, където 2800 участника от 8 страни, превърнаха фестивала за автентичен и обработен фолклор в международен форум на певческото, танцово и инструментално изкуство на народите.
В сърцето на Пирин планина, люлката на македонската песен, петнадесет години след своето създаване ФФ”Македонка”, заедно с

"Македонка" с награда Банско-2012

 
bansko 1
ФФ "Мaкедонка" с награда от  фестивала в гр.Банско
За пореден път един от самодейните състави при НЧ”Яна Лъскова-1905” се върна с награда.
С гордост можем да заявим, че няма участие на читалищен състав, в конкурс или фестивал, което да не е увенчано с успех.
На 29.11.12 г ФФ”Македонка” участва в VII Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда” в гр.Банско, организиран от Сдружение „Арт академия „Утринна звезда” – официален представител на международния танцов съвет – CID-UNESCO и Община Банско. Там групата спечели специалната награда на Нов български университет.
Тази фолклорна формация влиза в състава на читалището ни от 2003 г. От своето създаване до днес