Новини

Известната писателка Здравка Евтимова зарадва почитателите на стойностната художествена литература в Несебър

1 11 768x422

По покана на НЧ „Яна Лъскова 1905“ в Несебър гостува едно от най-големите имена в съвременната българска литература – Здравка Евтимова. Изтъкнатата авторка говори с лекота пред свои почитатели за таланта, усърдието, вдъхновението, за творческото писане и за житейските си уроци, а срещата с нея се състоя в Артиум център и продължи повече от час и половина.

1 1 1

„Ти не можеш да научиш човек да пише, но можеш да откриеш огромната му дарба и потенциал. Радвам се, че в България се раждат толкова талантливи хора…Малък народ сме, но многоброен по талант.“, сподели Здравка Евтимова и разказа, че от четири години преподава творческо писане в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Здравка Евтимова обърна внимание на срещите си със студенти в различни университети, говори и за специфичния труд на преводача. Самата тя се занимава активно и с такъв тип дейност от дълги години. Зад гърба си има преведени повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, превежда произведения на български писатели на английски език. Фокусирайки се върху прецизността на този процес, тя не пропусна да подчертае, че всички – и малки, и големи трябва да уважаваме езика и граматическите правила.

2 2

Накратко, за таланта й на увлекателен и майсторски разказвач, говори и Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“, а след това зачете няколко откъса от най-новия й роман “Резерват за хора и вълци”.

Веднага след него авторката отговори на множество въпроси от публиката, свързани с творчеството й.

3 3

Земна, скромна, нежна, талантлива и харизматична – така видяха Здравка Евтимова почитателите й в Несебър и не пропуснаха да си вземат автограф от нея.

4 4

Нейни разкази са преведени в над 30 държави по света. За тях Евтимова е носителка на редица награди. През 2005 г. нейният разказ „Васил” бе избран сред десетте разказа от цял свят, спечелили конкурса на радио BBC Лондон, а десет години по-късно друг неин разказ – „Рядко“, бе включен в антологията „Най-добра европейска проза за 2015 г.“ на американското издателство Dalkey Archive Press.

През същата година разказът „Кръв от къртица“ беше включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания; от януари 2019 г. същият разказ е включен в учебник за преподаване знания по литература за прогимназиите в САЩ – 8-и клас.

Във Великобритания издателство Skrev Press е публикувало три нейни сборника с разкази: „Горчиво небе“, 2003 г.; „Госпожица Даниела“, 2005 г.; „Невъзможно синьо“, 2013 г. В САЩ са публикувани сборниците ѝ с разкази: „Някой друг“, Mag Press, 2005 г; „Стари коли“, Fomite Books, 2012 г; „Време за косене“ и „Притча за камъните“ от ATTM Press, 2012 г. и през 2017; в Канада и Израел е публикуван сборникът й „Блед и други български разкази“, Vox Humana, 2010 г.; в Гърция – сборникът с разкази „Безкраен юли“, Paraxenes meres, 2013 г. Романът ѝ „Четвъртък“ е публикуван в САЩ от Fomite Books, 2014, в Италия от Salento books, 2015, в Китай от „Изкуство“ 2015 г.

Разказът на писателката „Твоят ред е“ е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема „Утопия 2005“ в град Нант, Франция. Този разказ е включен в антологията „Утопия 2005 – Десет писатели от цял свят“. Романът й „Божество за предатели“ е публикуван в САЩ 2007 г. от издателство Bucks Books. Романът ѝ „В града на радостта и мира“ е публикуван в САЩ от Fomite Books през 2017 г., и в Македония от Makavej Publishing през 2017 г. Романът ѝ „Една и съща река“ е публикуван в Италия през 2017 г. от издателство Salento Books.

В България Здравка Евтимова е двукратен носител на наградата за разказ „Златен ланец“ на вестник „Труд“ – 2006 г. и 2010 г.

Носител на наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ на в. „Стършел“

Носител на литературната награда за проза „Анна Каменова“

Носител на наградата „Балкани“ на издателство „Балкани“ за разказ от балкански писател

През декември 2014 г. Здравка Евтимова спечели наградата „Балканика 2014“ за най-добра книга от балкански писател със сборника си „Пернишки разкази“

През 2015 г. Здравка Евтимова спечели националната награда „Блага Димитрова“ за произведение на морално-етична тема, писано от жена

През 2016 г. нейната книга „Една и съща река“ (2015)спечели наградата за роман на фонд „13 века България“

През 2019 г. Здравка Евтимова разделя с писателя Ангел Ангелов наградата „Милош Зяпков“ за сборника „Юлски разкази“.

2020 г. Здравка получи награда за цялостно творчество „Христо Г. Данов”.

Съвсем скоро Здравка Евтимова беше удостоена с Годишната награда за проза „Михай Еминеску – 2022“.