ФФ "Македонка"

makedonka

 

Фолклорна Формация „МАКЕДОНКА” - история

 
makedonka1Групата е сформирана през 2000 година по идея на Вера Александрова към клуб ВМРО „Вардарско слънце” - Несебър. 
Първият концерт на групата е на 18 март 2000 г. в ресторант ”Сезони”. Оттогава до днес има множество изяви в страната и чужбина. 
През 2002 г. групата вече печели приза „Откритие на годината” на Старопланинския събор „Балканфолк” във Велико Търново.
През 2003 г. групата прераства във фолклорна формация и влиза в състава на читалището.
През 2006 г. грабва първа награда в сърцето на македонската песен „Пирин фолк” - Благоевград. През 2008г. участва на фестивала „Дунавска пролет” в Измаил-Украйна, по покана на бесарабските българи. 
През 2009 г., в края на месец май, телевизия "Родина” посвещава на дейността на групата прякото телевизионно предаване „Родолюбие" и показва на цяла България нейното творчество. 
Днес във формация „Македонка” участват 25 изпълнители. За репертоара й можем да кажем само едно - изключително богат. Над 50 македонски песни изровени от пепелта, съхранили и доразвили опита през годините. Групата е една от малкото, която привлича младите хора и работи с тях.
Концертът по повод 10 годишния юбилей от създаването на ФФ „Македонка” провел се през март 2009 г. показа високото професионално ниво на изпълнителите .
Самодейците от групата са в основата на организацията на традиционната македонска вечеринка, когато в Несебър се събират потомците на българите, изселени от Егейска Македония.. Един празник, за всички наследници на българските преселници, които не забравят роден дом и песен.
На 19-и ноември 2009 г. групата се представи съвместно с група „Блян” на сцената на Тракийския университет в гр.Одрин – Република Турция, където за пореден път плениха сърцата на зрителите.
През 2010 г. съвместно с македонски клуб „Вардарско слънце”, ФФ ”Македонка” представи концерт посветен на 140 г. от възстановяването на Българската екзархия.
През месец юни 2010 г. фолклорната формация печели лауреатско звание на V Международен фестивал ”Песни без граници”- Свиленград. 
ФФ ”Македонка” остава вярна на българската песенна традиция от македонския край, като продължава да открива и разпространява красотата на македонската песен.