ФФ "Българка"

balgarka

 

Фолклорна Формация “БЪЛГАРКА” - история

 
balgarka1През есента на 2003 г., по идея на Председателя на Тракийското дружество в гр.Несебър - г-жа Руска Япаджиева, е сформирана фолклорна група „Тракийка”, с цел съхраняване и разпространяване на българските песни и традиции.
Успехите на групата се дължат и на работата им с големите български виртуози – музикантите Петко Дачев /светла му памет/ и Младен Малаков, а също така и на Фолклорен ансамбъл ”Слънчев бряг” към Община Несебър.
Групата участва и в поздравителният концерт в Националната среща на тракийските дружества и тракийски потомци от Одринска Тракия – гр. Сливен.
През месец юни 2010 год. групата спечели първа награда на V-тия Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” – гр. Свиленград.
 През есента на 2006 г. групата прераства във Фолклорна формация ”Българка” и преминава към Народно читалище „Яна Лъскова 1905”. В нея взимат участие 18 изпълнители. Репертоарът на формацията обхваща песни от различни фолклорни области на страната. Съвместно с Тракийски клуб Несебър, самодейките от групата са едни от най-активните участници в общинските мероприятия.
По-значими изяви на ФФ „Българка” са участията им във фестивали с национално значение – Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден” - гр.Поморие, Странджанско-Тракийски събор „Фолклорен венец” в местността „Божура”, Национален Тракийски събор „Петрова нива”, концерти и участия в Ясна поляна, Калугерово и др.
Гастролът на ФФ „Българка” в гр. Одрин – Република Турция през 2009 г. по повод големия християнски празник „Цветница” ще се помни дълго. „...Невероятната радост, която ни донесохте от България с професионалното изпълнение на певците, музикантите и танцьорите е най-скъпият, голям подарък за нас!” - това са думи на българския консул в гр. Одрин – г-н Ангел Ангелов.
Важно събитие в работата на групата е участието им в предаването на телевизия „Скат” – „От българско по-българско”.
Тракийска фолклорна формация „Българка” е една от най-младите формации към Народно читалище „Яна Лъскова 1905” – Несебър и е една от най-активните. В своите концерти, които винаги се превръщат в празници, те умело вплитат история, настояще и бъдеще и остават трайни следи сред публиката.
 
Виж Фотогалерия или Видео или Още