Поп Рок Фест

ПОП РОК ФЕСТ – ИСТОРИЯ
 
poprockfest1На фона на зараждащите се нови течения в музиката и бързата им популярност в средите на подрастващите, се ражда идеята за провеждане на поп-рок фестивал при читалище „Яна Лъскова и Центъра за художествена самодейност гр.София с представител Мария Кавалджиева - президент на музикална къща „Импресия".
Целта на феста е да даде поле за изява на онази част от творците и изпълнителите в България, която остава скрита от широката аудитория за да бъде един естествен трамплин към професионалната сцена..
През 1991 г. се провежда Първия Национален Поп-рок фест в гр.Несебър.
Жури на първото му издание са: Вили Казасян и Морис Аладжем с председател г-жа Мария Кавалджиева.
В следващите издания журират: Розмари Стателова – муз.критик, Петър Гюзелев, Васко Кръпката, Ивайло Крайчовски, Иван Лечев и Георги Минчев.
В последните няколко издания жюрират: Веселин Тодоров- Президент на музикална къща „Фактор", Мая Райкова продуцент на българска джаз, поп и рок музика при БНР и Иван Лечев –музикант ФСБ и Йордан Караджов - Група „Сигнал".
Голяма заслуга за раждането на феста има и най-титулованата местна група „Мена", която е носител на голямата награда на фестивала.
Фестивалът даде път на много млади тогава групи и индивидуални изпълнитeли, които станаха популярни именно от тук:
„Анимационерите", „Пърфект стрейнджърс", „Рокада","Ерол Майк", „Ахед", „Афекшън","Айсберг"/от Несебър/ , „Гранд Илюжън", „Басейн", „Блек Хол", „Феникс", „Силует", „Гларусче", Неопит Пилски от Германия , ВГ"Розов свят". Във фестивала участват и много местни индивидуални изпълнители като: Симона Велкова , Стефани Милева, Рени Керчева , Светлин Карагьозов, Божана Иванова и други.
През годините награждавани са били следните индивидуални и изпълнители и рок-групи: Лорън Марч, Божана Иванова,Симона Велкова, Ивана Пенчева, Георги Милтиядов, Ренета Керчева и Frank McLord ,"Black Hole", „Junk Yard", „A.L.F", „Respohse", „Hangover","Ватикана", „Стокхолм" „Шоколад","Реванш".
Организатори на феста са Община Несебър и НЧ "Яна Лъскова-1905".
Първоначално фестивала се провежда през година а от 2001 се провежда всяка година.
През 2005 г фестивала е включен в културната програма на Община Несебър . Това е един заслужен успех, който доказва мястото на фестивала в местния културен афиш . То е извоювано с много усърдие и труд, както и с безрезервната съпричастност на организатори и участници.
През 2011 г. предстои провеждане на 15- Юбилеен Поп-Рок фестивал в края на месец август.Желанието на организаторите е да се разширят възможностите за изява на младите таланти, да популяризират новата авторска песен, чрез професионалния език на музиката, да създадат онази неповторима атмосфера за творческа изява на младите хора, която да ги стимулира за активно участие в създаването на спецефичен музикален продукт .
Този фестивал е устоял на нови музикални течения и модни увлечения. Доказателство за успешното развитие и повишаване на нивото на фестивала са многобройните заявки за участие – за 14 пореден път , всяка година многобройната публика изпълва до краен предел летния Амфитеатър в родния ни град.
 
 Виж още:  Фотогалерия ι Видео ι Още