Новини

ФФ "Македонка" и ТГ "Несебър" при НЧ "Яна Лъскова-1905" - Несебър са носители на големите награди от Фестивала "Веселие в Елена"

makedonka 1

С престижни награди се завърнаха самодейците на ФФ“Македонка и ТГ“ Несебър“ при НЧ“Яна Лъскова -1905“от фестивала „Веселие в Елена“.

В благородната и оспорвана надпревара в раздел „Певчески групи за автентичен фолклор, камерни състави и хорове“, в 3-та възрастова група, първо място бе отредено за изпълнението на Фолклорната формация „Македонка“.

В категория „Танцови програми“, ТГ“ Несебър спечели Специалната награда на спонсорите, а в категория „Групи, представящи общи песенно, музикално- танцови програми“ – 3та възрастова група и ФФ“Македонка“ и ТГ „Несебър“ спечелиха още една специална награда на спонсорите.

Участниците в конкурсната програма бяха оценявани от професионално жури в областта на българския песенен и танцов фолклор. Трите големи отличия за пореден път доказат майсторството и високото ниво на самодейното творчество, което НЧ „Яна Лъскова-1905“ – Несебър подкрепя и развива.

makedonka 2

Основна цел на фестивала е запазване на българската национална култура и съхранение на българския дух. Той се провежда за шести пореден път под патронажа на кмета на община Елена и събра участници от цялата страна. Организаторите на форума- Народно читалище „Напредък – Елена – 1863“ и Фолклорна формация „Балканджийче“ сътвориха прекрасен, пъстър празник, в който участие взеха над 113 колектива и индивидуални изпълнители на българското народни песни и танци.